HOME - Galerie ArtSite Haarlem

English WebsiteExpositie: 26 AUGUSTUS - 27 SEPTEMBER 2006
Menno Ravenhorst: "New Yorkers", Schilderijen

De afgelopen 10 jaar was het stedelijke New York onderwerp van de schilderijen van de Amsterdamse kunstenaar Menno Ravenhorst. In zijn nieuwste werk, dat bij Galerie ArtSite te zien zal zijn, staan de bewoners van The Big Apple centraal.

In het decor van bewerkt natuursteen, beton, staal en glas, waar het licht scherp is en uit onverwachte hoek spiegelt beweegt zich de New Yorker. Tussen de gebouwen, lichtreclames, taxi's, auto's, bussen, vrachtwagens, de stoplichten, verkeersborden: in de chaos van deze metropool is de mens het enige dat natuur nog lijkt te bieden. Het contrast tussen de mens en dit cultuurlandschap is groot.

Het gekozen beeld lijkt willekeurig. Onbelangrijke momenten. Toevallig en snel vergeten of niet eens opgemerkt. Mensen die naar hun werk lopen, een boodschap hebben gedaan, gaan lunchen, op de bus staan te wachten, even staan te praten. Als het beeld losgetrokken wordt uit de omgeving begint het, kan er ongegeneerd gekeken worden, maakt ieder zijn verhaal. Wel een verhaal dat Ravenhorst schilderend grotendeels probeert te bepalen, vormt en naar zijn hand zet. Met de beschouwer gaat het schilderij uiteindelijk een eigen leven leiden. En zo hoort het.

Menno Ravenhorst (1959, Haarlem) voltooide zijn opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam.'A day in the city'


'Car Wash'


'Chelsea'


'Corner of King Street'


'Guy on the street'


'Subway stop'


'The family'


'Waiting'