HOME - Galerie ArtSite Haarlem

English WebsiteExpositie: Doke Melman, schilderijen.

12 september t/m 15 oktober 2009

Tijdens de expositie van Doke Melman bij Galerie ArtSite in 2007 waren voornamelijk kustlandschappen te zien; in de nieuwe serie die nu te zien is ligt de nadruk op het stilleven. Doke Melman wordt geboeid door de wisseling van kleur in een groen boomblad met een rode gloed, rode wortelen op een donkere schaal, een beschimmelde citroen in verschillende tinten. De composities verraden een uiterste precisie, de granaatappels zijn net een beetje naar elkaar toe gewend, de sinaasappelen zijn juist wat naar buiten gerold.
Een groene kan verdwijnt bijna in de achtergrond terwijl granaatappels van het doek afspatten. Het spaarzame gebruik van reflectie zorgt voor levendigheid. Mede door de minuscule tintverschillen in de groen/grijze achtergronden vormen de stillevens series, hoewel die pas tijdens het schilderen zijn ontstaan.
De landschappen die Doke Melman in Turkije schilderde vormen in deze expositie een mooie aanvulling in kleur en benadering.
Doke Melman (1953, Lisse) studeerde aan de Rietveldacademie in Amsterdam, zij woont en werkt in Amersfoort.


brood en boter, 50x65 cmgrote en kleine kruik, 50x55 cmkopje op schaal, 50x55 cmkleine en grote citroen, 50x65theepot en kopje, 50x55 cmzwarte schaal, 35x40 cmzwarte schaal, 35x40cm


mustafapasa, olieverf op doek, 75x95 cmmustafapasa, 40x50 cm, olieverf op doek