HOME - Galerie ArtSite Haarlem

English WebsiteGalerie ArtSite exposities 2006
zie ook: Exposities 2008-2009 | Exposities 2007 | Exposities 2004-2005

 

Gerard Boersma (Schilderijen)

18 NOVEMBER- 29 DECEMBER 2006
Gerard Boersma (Schilderijen)

Voor de Toneelschuur in Haarlem staat een meisje, zij bekijkt een Sms. Het meisje lijkt eenzaam in het donker te staan terwijl het licht van binnen reflecteert op het toetsenbord van haar mobieltje. Kenmerkend voor het werk van Gerard Boersma zijn het gebruik van licht en donker, de sfeer van verlatenheid.
Gerard Boersma (1976, Harlingen) voltooide zijn opleiding in 2001 aan Academie Minerva in Groningen. Sindsdien werkt hij als beeldend kunstenaar en heeft hij de fotorealistische techniek waar hij tijdens zijn studie al mee bezig was verder ontwikkeld. Hij werkt met acryl vanwege de transparantie en de kleuren van de verf. Hij gebruikt een beperkt kleurenpalet van citroengeel, gele oker, cadmium rood, phtalo blauw en titanium wit. Zijn onderwerp kiest Gerard Boersma door goed om zich heen te kijken als hij bijvoorbeeld door de stad loopt, hij kiest momentopnames uit de moderne omgeving die individualisme en soms eenzaamheid weerspiegelt, met fotorealistische precisie legt hij de wachtenden en de dolenden vast in vaak schemerrijke straten van New York, Florence, en nu ook Haarlem.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde schilderijen.


Cécile van Hanja (Schilderijen)

30 SEPTEMBER - 2 NOVEMBER 2006
Cécile van Hanja (Schilderijen)

De architectuur van gebouwen aan de rand van de stad en op industrieterreinen staat centraal in het Galerie ArtSite geëxposeerde werk van Cécile van Hanja.

Zij laat een beeld van deze architectuur zien dat vervreemding oproept, maar ook schoonheid en kleur in zich heeft. Façades met een desolaat en anoniem uitzicht en waar de mensen die in deze omgeving wonen en werken afwezig lijken maar dat niet zijn.

Deze verontrustende architectonische omgeving vertaalt zij in afgewogen composities van geometrische vlakken. Ze gebruikt verschillende soorten verf zoals eitempera en acrylverf om licht, helderheid en ruimte te creëren.

Cécile van Hanja (1964, Corsica) voltooide haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Zij woont en werkt in Haarlem.

Openingstijden:wo t/m za + 1e zo v/d maand 12.00-17.00 uur.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde schilderijen.


Menno Ravenhorst: "New Yorkers", Schilderijen

26 AUGUSTUS - 27 SEPTEMBER 2006
Menno Ravenhorst: "New Yorkers", Schilderijen

De afgelopen 10 jaar was het stedelijke New York onderwerp van de schilderijen van de Amsterdamse kunstenaar Menno Ravenhorst. In zijn nieuwste werk, dat bij Galerie ArtSite te zien zal zijn, staan de bewoners van The Big Apple centraal.

In het decor van bewerkt natuursteen, beton, staal en glas, waar het licht scherp is en uit onverwachte hoek spiegelt beweegt zich de New Yorker. Tussen de gebouwen, lichtreclames, taxi's, auto's, bussen, vrachtwagens, de stoplichten, verkeersborden: in de chaos van deze metropool is de mens het enige dat natuur nog lijkt te bieden. Het contrast tussen de mens en dit cultuurlandschap is groot.

Het gekozen beeld lijkt willekeurig. Onbelangrijke momenten. Toevallig en snel vergeten of niet eens opgemerkt. Mensen die naar hun werk lopen, een boodschap hebben gedaan, gaan lunchen, op de bus staan te wachten, even staan te praten. Als het beeld losgetrokken wordt uit de omgeving begint het, kan er ongegeneerd gekeken worden, maakt ieder zijn verhaal. Wel een verhaal dat Ravenhorst schilderend grotendeels probeert te bepalen, vormt en naar zijn hand zet.
Met de beschouwer gaat het schilderij uiteindelijk een eigen leven leiden.
En zo hoort het.

Menno Ravenhorst (1959, Haarlem) voltooide zijn opleiding aan de Rietveld Academie in Amsterdam.

Openingstijden:wo t/m za + 1e zo v/d maand 12.00-17.00 uur.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde schilderijen.


Kunstboeken

23 JUNI - 16 JULI 2006: BOEKENMARKT!
Kunstboeken
Kom een kijkje nemen in onze omvangrijke collectie kunstboeken. Speciaal voor deze gelegenheid zullen alle boeken verkocht worden voor gereduceerde prijzen!
Open: Woensdag t/m zondag, 12:00 - 17:00


Haarlemse Stripdagen - Igor Hofbauer

3 / 4 JUNI 2006: De Haarlemse Stripdagen
Igor Hofbauer (t/m 17 juni)

Op uitnodiging van Galerie ArtSite zal de Kroaat Igor Hofbauer acte de présence geven op de stripdagen in de galerie en in het Patronaat. Hofbauer woont en werkt in Zagreb, en maakt posters en aankondigingen voor lokale popzalen, artwork voor bands, autonoom werk en stripverhalen. In de galerie zal een gedeelte van zijn posters, boeken en autonoom werk getoond worden. Bovendien zullen er inkt-tekeningen te koop zijn die Hofbauer speciaal voor de Stripdagen gaat vervaardigen.

Tevens zal een groot deel van zijn concertposters worden gepresenteerd in de beste Haarlemse lokatie die in dit verband denkbaar is: Het Patronaat.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde werken.

Links: Patronaat | Haarlemse Stripdagen


Cécile van HanjaRosemarijn Dissen

Myra de Vries
28 APRIL - 31 MEI 2006: Menno Ravenhorst, Cécile van Hanja, Myra de Vries en Rosemarijn Dissen: schilderijen.

Het stadslandschap van New York City is onderwerp van de schilderijen van Menno Ravenhorst. Hoewel New York planmatig is opgezet, lijkt er binnen die planning van de stad een natuurlijke chaos te zijn ontstaan. Om er te overleven moet men keuzes maken, het teveel aan indrukken wegfilteren om tot de essentie te komen, zoals Menno Ravenhorst in zijn schilderijen laat zien.

De architectuur is het uitgangspunt in het werk van Cécile van Hanja in die zin, dat het een kader biedt aan het individuele bestaan. Haar schilderijen geven een reflectie op de buitenwijken van onze verstedelijkte omgeving en zijn een onderzoek naar de toenemende anonimiteit, vervreemding en onthechting door eenvormige architectuur.

In de schilderijen van Myra de Vries ontstaat uit combinaties van landschappen een nieuw, persoonlijk landschap waarin veiligheid en dreiging een rol spelen. Het werk wordt gekenmerkt door desolaatheid en een verontrustende sfeer.

De gelaagde structuren in het werk van Rosemarijn Dissen vormen de oorspronkelijke horizon om tot een zelfstandig element op het doek. De tegenstelling tussen organische omgeving en geometrische ordening bepalen de composities, herkenbaar landschap verwordt tot losse onderdelen die herschikt worden in een nieuw ritme.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde werken.


 
Antoine Adamowicz, schilderijen

24 MAART- 26 APRIL 2006
Antoine Adamowicz, schilderijen

Op de nieuwe schilderijen van Antoine Adamowicz wordt een intrigerend spel van vorm en tegenvorm gespeeld. Ogenschijnlijk simpele structuren lijken in lagen over zijn doeken te bewegen. Een sensatie die wordt versterkt door intens kleurgebruik en een uitgekiend palet. De schilderijen transformeren hierdoor tot een ruimtelijke ervaring van bijna contemplatieve schoonheid waarbij de spanning en dynamiek van het leven in deze tijd voelbaar wordt gemaakt. Hij schildert voornamelijk met tempera. Deze techniek waarbij pure pigmenten worden gemengd met een emulsie van lijnolie en ei, resulteert in een matdrogende verf met zeer diepe kleuren en leent zich uitstekend voor zijn gelaagde manier van schilderen. De cirkels en kruizen waarmee hij zijn doeken opbouwt
verbeelden voor hem de onzichtbare structuren die ons omringen en het dagelijkse leven sturen. In zijn eerdere schilderijen werden vaak ook nog menselijke figuren afgebeeld, die de toeschouwer aan de hand namen om zo in zijn schilderkunstige wereld te treden. Deze wegwijzers zijn hier verdwenen en het zijn de vlakken zelf die de toeschouwer zullen absorberen.

Antoine Adamowicz (1970) woont en werkt in Amsterdam. Hij studeerde aan de Rietveld Academie. In 2003 won Antoine de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en in 2000 won hij de Buning Brongersprijs voor jonge schilders.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde werken.


Myra de Vries, schilderijen

17 FEBRUARI - 22 MAART 2006
Myra de Vries, schilderijen

Landschappen zijn het startpunt van de schilderijen van Myra de Vries. Het kan een berglandschap, industriegebied, nieuwbouwwijk of afbraakpand zijn. De eenzaamheid en het desolate dat van deze landschappen uitgaat, spreekt uit haar schilderijen. Myra de Vries componeert een nieuw, persoonlijk landschap. Gelaagdheid is een belangrijk element in haar werk. Mensen en dieren komen soms in beeld, nietig als figuranten in het groter geheel. Zij zijn niet echt op hun plaats, maar eerder bedoeld als tegenstelling ten opzichte van hun achtergrond.
Myra de Vries studeerde aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht, en is prijswinnaar van de prestigieuze Buning Brongers Prijzen.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde schilderijen.


Urban Ikebana: Valerie Zwart, schilderijen

9 DECEMBER 2005 - 18 JANUARI 2006
Urban Ikebana: Valerie Zwart, schilderijen

De Japanse bloemschikkunst Ikebana is gericht op het scheppen van een fraaie compositie. Contrasterende elementen worden samengevoegd tot een harmonieus geheel. In de schilderijen van Valerie Zwart komen natuur en bebouwde omgeving samen zoals men met de Ikebana de omgeving binnen brengt, in relatie met buiten, de natuur.
Digitaal gemanipuleerde foto's waarin Valerie Zwart desolate bebouwde gebieden samenvoegt met natuur om een nieuwe omgeving te creeren, vormen de schetsen voor de schilderijen die in deze expositie bij Galerie ArtSite te zien zijn.
In haar ontdekkingsreis tussen dagelijkse werkelijkheid en kunstmatige realiteit tovert Valerie mysterieuze bovenaardse plaatsen tevoorschijn op het doek.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde werken.Galerie ArtSite exposities 2006
zie ook: Exposities 2008-2009 | Exposities 2007 | Exposities 2004-2005

 


Galerie ArtSite | Groot Heiligland 8 | 2011 ER Haarlem | 023 - 5313216