HOME - Galerie ArtSite Haarlem

English WebsiteGalerie ArtSite exposities 2004-2005
zie ook: Exposties 2008-2009 | Exposities 2007 | Exposities 2006

 

Rosemarijn Dissen, schilderijen
4 NOVEMBER - 7 DECEMBER 2005
Rosemarijn Dissen, schilderijen

Sinds het begin van de 20e eeuw beinvloedt Japanse beeldtaal de Westerse- en Nederlandse kunst. Rosemarijn Dissen laat dit zien in haar expositie bij galerie ArtSite. In de serie 'Japonisme' wanen Japonistes zich in een wereld van theeceremonies waar de rijke patronen van zijden kimono's om hen heen bewegen. Verstilde Zen-tuinen en strak ingedeelde theekamers contrasteren met natuurlijke vormen van dwarrelende lentebloesem en golvende lijnen in het grind. Een mysterieus kleurenspel ontstaat.
Tijd en identiteit is een terugkerend onderwerp in het werk van Rosemarijn Dissen. ook waar de menselijke figuur niet aanwezig is weerspiegelt het geordende landschap de visie van de beschouwende mens.

Rosemarijn dissen (Amsterdam, 1973) studeerde aan de Hogeschool vor de Kunsten in Kampen, sindsdien exposeert ze regelmatig haar schilderijen. Ze schildert op een transparante manier met acryl in een bijzondere gelaagdheid.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde schilderijen.Martijn Couwenhoven (Schilderijen)

30 SEPTEMBER - 2 NOVEMBER 2005
Martijn Couwenhoven (Schilderijen)

Martijn Couwenhoven (1972) verbreekt in zijn recente schilderijen de stilte die in zijn eerdere, ingetogen werk overheerst.
Van strakke composities in eitempera vond hij snelheid in lossere vormen, geschilderd met acryl. Waar Martijn Couwenhoven eerder gedeeltes van het Hollands landschap en architectuur in koele, geconcentreerde tonen abstraheerde, heeft hij zich nu naar voorbij trekkende wolken en beweeglijk water gekeerd.
In Giverny (Frankrijk) vond hij in de tuin van Monet de vrijheid van het water die hij op zijn doek krachtig verbeeldt. De elementen hebben hun intrede gedaan in het werk van Martijn Couwenhoven en hij weet ze op eigen wijze te schikken.
Bij deze expositie wordt een catalogus uitgegeven.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde werken.


Jaap Binnema (Schilderijen)
26 AUGUSTUS- 28 SEPTEMBER 2005
Jaap Binnema (Schilderijen)

Een dromerige stilte versus geometrische gevormde machinerieën. Een lichtstraal die dwarrelende stofdeeltjes doorklieft in een verlaten fabriekshal. Een gevoel van ruimte in het lege station van Haarlem waar het geluid
van de laatste wagon langzaam wegsterft.

Voor de schilder Jaap Binnema (1948) is de bron van zijn inspiratie het bijzondere dat schuilt in het gewone, in de omgeving en de mensen in het dagelijks leven. Hij schildert de karakteristieke vormen van het industrieel
landschap, fabrieksruimten of metaalconstructies, en verbeeldt daarin zijn eigen waarneming. Zijn kleurgebruik is gedempt, met atmosferisch grijs licht en soms met helder zonlicht. Hij werkt met acryl- en olieverf op
papier en doek.
Jaap Binnema toont na verschillende exposities, verspreid over Nederland, nu voor het eerst zijn schilderijen in zijn
woonplaats Haarlem bij Galerie ArtSite.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde werken.


Marcel Pol (Schilderijen)

1 JULI - 4 AUGUSTUS 2005
Marcel Pol (Schilderijen)

Beeldfragmenten uit het dagelijks leven, flarden van gesprekken, toevallige ontmoetingen en vooral ook het Groningse landschap vormen de aanleiding voor het werk van Marcel Pol. Als reactie op inspirerende momenten begint hij aan zijn schilderijen, hij werkt met uitgesproken kleuren en vormen op een aaneenschakeling van kleine doeken. Marcel Pol herschikt de kleuren, de materialen en de vormen zodanig dat deze weer in het oog springen en daarmee legt hij in zijn werk het moment vast waarmee het begon. Door de duidelijke keuzes, herkenbare vormen en kleuren kan de toeschouwer het moment meebeleven dat is afgebeeld.

Marcel Pol is in 1970 geboren. Hij studeerde aan de Academie Minerva in Groningen.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde schilderijen.


"New York City" (schilderijen)27 MEI - 30 JUNI 2005
Menno Ravenhorst
"New York City"
(schilderijen)

Het stadslandschap van New York City is onderwerp van de schilderijen van Menno Ravenhorst die vanaf 27 mei bij Galerie ArtSite te zien zijn.
Hoewel New York planmatig is opgezet, lijkt er binnen die planning van de stad een natuurlijke chaos te zijn ontstaan. Op straat is van de opgelegde organisatie niet veel te merken, hier regeert wanorde. De rol van de mens lijkt minimaal geworden, opgeslokt in de zelfgecreëerde megalomane omgeving. Om er te overleven moet men keuzes maken, het teveel aan indrukken wegfilteren om tot de essentie te komen. Menno Ravenhorst kijkt met een Nederlandse blik naar dit ‘Urban Landscape’ en brengt in zijn New York schilderijen een persoonlijke organisatie aan. Willekeurige momenten en dagelijkse beelden krijgen in zijn werk als geïsoleerd beeld belang en betekenis. Er ontstaat een nieuwe rangschikking. Het vaak harde licht en de uitgesproken kleuren zijn bepalend in de compositie van de schilderijen, die toch veel aan de verbeelding overlaten.

Menno Ravenhorst is in 1959 in Haarlem geboren. Hij studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam en exposeerde onder andere in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Singer Museum in Laren en de Kortis Gallery in New York.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde schilderijen.


Petra Berghorst (zeefdruk en acryl op doek)22 APRIL - 26 MEI 2005
Petra Berghorst (zeefdruk en acryl op doek)

In 2003 is Petra Berghorst afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Na haar afstuderen heeft zij een nominatie gekregen voor de Gretha en Adri Pieck-prijs. Op dit moment is ze werkzaam in het grafisch atelier en in het eigen atelier in Utrecht. In het werk worden fotografische beelden als zeefdruk op het doek gezet. Door ‘alledaagse’ elementen uit te lichten en in een andere context te plaatsen ontstaat een nieuw beeld of een nieuwe wereld. Berghorst probeert via haar werk de toeschouwer anders te laten kijken naar dingen. Als het ware ‘door de gewoonte heen dringen’. Gewone dingen om ons heen in een totaal nieuw perspectief laten zien.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde werken.


website )toon) festival

Coen Polack - museum (klik voor vergroting)

Coen Polack - Groenendaal (klik voor vergroting)

5 APRIL - 20 APRIL 2005
Narrominded @ Galerie Artsite
Narrominded is een in Haarlem gevestigd platenlabel, dat in de galerie een installatie verzorgt tijdens deze editie van )toon).
)toon) is een festival "van beeld en geluid met electronica als grondstof" dat jaarlijks in Haarlem plaatsvindt.

- Installatie Plantoon;
Vanaf het begin van het )toon)-festival op dinsdagavond 5 april groeit er in Galerie ArtSite een 'geluidsplant' gebaseerd op zaadjes (basisgeluiden) aangeleverd door de betrokken Narrominded-artiesten. De groei van de plant wordt beïnvloed door de bezoekers van de installatie. Geinspireerd op het idee van het bekende Tamagotchi-speeltje kunnen de bezoekers de plant voeden met 'licht' en 'water'. Deze verzorging door de bezoekers wordt hoorbaar geïntegreerd in de structuur van de plant. Net als bij een botanische plant zorgen een teveel of een tekort aan water en licht voor respectievelijk een overvoerde of gefnuikte plant, waarvan in dit geval de vervormingen of tekortkomingen hoorbaar zijn.

- Expositie: Coen Polack;
Coen Polack is verantwoordelijk voor het artwork van de Narrominded releases en zal foto's exposeren.

- Optredens;
Zaterdag 9 april 19:00 - 20:30: Hydrus, Garçon Taupe en Living Ornaments (NL) concert - Gratis toegang

website )toon) festival
website NarromindedEsther Sluiter (tekeningen)

25 FEBRUARI - 3 APRIL 2005
Esther Sluiter (tekeningen)

Esther Sluiter (1973) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Zij schildert, tekent en maakt grafiek. Voor deze expositie heeft zij op papier in houtskool topsporters meer dan levensgroot getekend, om te laten zien wat zij met hun lichaam vertellen. In de tekeningen speelt zij met tegenstellingen, de expressie van heftige emoties die zij op koele gestileerde wijze verbeeldt. Zij houdt van het drama dat sporters laten zien. Geïsoleerd van de sport worden de tekeningen universele beelden van menselijk leed en af en toe ook van extreme blijdschap. Echter wie goed kijkt ziet de aanwijzingen dat het leed hier ‘slechts’ door spel wordt veroorzaakt. Esther blaast deze expressie meer dan levensgroot op. Alleen de onbedekte, zichtbare stukjes van het lichaam werkt zij gedetailleerd en op realistische wijze uit, waarbij zij kiest voor die gedeeltes die de expressie versterken.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde werken.


Rogier Wagenvoort (schilderijen)

21 JANUARI - 23 FEBRUARI 2005:
Rogier Wagenvoort (schilderijen)

Sinds anderhalf jaar brengt Rogier Wagenvoort de teloorgang van de hoogbouw in de Bijlmer (Amsterdam Zuidoost) op een fotorealistische manier in beeld. Zijn schilderijen, voornamelijk met acryl vervaardigd, tonen dan ook restanten van de 20 bekende kolossale flatgebouwen, al dan niet voorzien van graffiti of muurschilderingen. In zijn werk als kunstenaar combineert hij beide kunstuitingen. Met Rogiers werk wordt een duidelijk tijdsbeeld neergezet.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde schilderijen.


Rosemarijn Dissen (schilderijen)

3 DECEMBER 2004 - 20 JANUARI 2005:
Rosemarijn Dissen (schilderijen)

De schilderijen zijn rijk van kleur. Kunstenares Rosemarijn Dissen schildert met acryl op een transparante manier, door de gelaagdheid ontstaan nieuwe vormen en kleuren op het doek. De schilderijen draaien om tijd en identiteit. De serie sprookjesprinsessen etaleert een eeuwenoud rolmodel voor moderne meisjes.

Klik hier voor een impressie van de expositie.


Galerie ArtSite exposities 2004-2005
zie ook: Exposties 2008-2009 | Exposities 2007 | Exposities 2006

Galerie ArtSite | Groot Heiligland 8 | 2011 ER Haarlem | 023 - 5313216 |