HOME - Galerie ArtSite Haarlem

English WebsiteZie ook: Exposities 2007 | Exposities 2006 | Exposities 2004-2005
2010  
Sneeuwland
Interview met schrijfster Yangzom Brauen
Een Tibetaanse familie bouwt een nieuw leven op in het westen.

 

6 en 7 november 2010

Impressie expositie ArtSite
De Greiner Haarlem

In gebouw De Greiner organiseerde ArtSite een exposities met schilderijen en grafiek van een aantal kunstenaars waarvan eerder werk bij ArtSite te zien was.


Exposities 2008-2009:

Joke Aelberts - 'Vorm-2', Lino, 2009

Rosemarijn Dissen - 'Evermore', acryl op doek, 2009


6, 7 & 8 NOVEMBER 2009
Joke Aelberts, grafiek
Rosemarijn Dissen, schilderijen

Expositie tijdens de Kunstlijn Haarlem. Er is een catalogus van de Haarlem Kunstlijn 2009 uitgekomen waarin ook het werk van deze artiesten is opgenomen.

Joke Aelberts (Eindhoven 1932) studeerde aan de Academie Minerva in Groningen en de Rietveld Academie in Amsterdam. Een abstract-geometrische vormentaal typeert haar grafische composities. Het werken met meerdere drukgangen resulteert in subtiele nuances en een transparantie die een bijzondere wisselwerking oplevert met de geometrische vormen.

Rosemarijn Dissen (Amsterdam, 1973) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huijgens. Een transparante gelaagdheid kenmerkt haar werk. Zij hanteert in haar schilderijen vaak structuren uit de natuur in combinatie met architectonische elementen. Japanse landschapskunst biedt een grote bron aan vormen en technieken die Rosemarijn Dissen in haar schilderijen gebruikt.

 

12 SEPTEMBER -15 OKTOBER 2009
Doke Melman, schilderijen

Opening: zaterdag 12 september 17.00-19.00 uur

Tijdens de expositie van Doke Melman bij Galerie ArtSite in 2007 waren voornamelijk kustlandschappen te zien; in de nieuwe serie die nu te zien is ligt de nadruk op het stilleven. Doke Melman wordt geboeid door de wisseling van kleur in een groen boomblad met een rode gloed, rode wortelen op een donkere schaal, een beschimmelde citroen in verschillende tinten. De composities verraden een uiterste precisie, de granaatappels zijn net een beetje naar elkaar toe gewend, de sinaasappelen zijn juist wat naar buiten gerold.
Een groene kan verdwijnt bijna in de achtergrond terwijl granaatappels van het doek afspatten. Het spaarzame gebruik van reflectie zorgt voor levendigheid. Mede door de minuscule tintverschillen in de groen/grijze achtergronden vormen de stillevens series, hoewel die pas tijdens het schilderen zijn ontstaan.
De landschappen die Doke Melman in Turkije schilderde vormen in deze expositie een mooie aanvulling in kleur en benadering.
Doke Melman (1953, Lisse) studeerde aan de Rietveldacademie in Amsterdam, zij woont en werkt in Amersfoort.


Klik hier voor afbeeldingen van deze expositie

16 MEI - 18 JUNI 2009
Sjak Janssen & Wout Janssen
Sjak Janssen (1953) begon op zijn eenentwintigste van het ene moment op het andere met schilderen. Hij studeerde van 1975 tot 1981 aan de Rietveld-academie te Amsterdam o.a. bij Roemer, Post en Schatz, maar Sjak Janssen beschouwt zichzelf ook graag als autodidact. In de tachtiger jaren ging hij op zoek naar zijn ‘hand’ en het materiaal dat het best bij hem past. Eigenlijk gaat die zoektocht nu nog onverminderd door...
Lees verder en bekijk afbeeldingen van deze expositie


Myra de Vries - Het zichtbare landschap

28 MAART- 30 APRIL 2009
Myra de Vries: Het zichtbare landschap
(schilderijen)
"Ik verzamel landschappen. Het kunnen weidse berglandschappen zijn, pittoreske dorpjes, maar ook desolate stadsgezichten, afbraakpanden of fabrieken. De losse beeldelementen verzamel ik uit mijn directe omgeving of belevingswereld, zoals een verdwenen huis uit mijn straat of het landschap dat ik zag op vakantie. Ik combineer deze verzamelde elementen en maak zo nieuwe, persoonlijke landschappen, fantasieplekken, grimmig of sprookjesachtig. Maar het landschap bestaat misschien uit meer dan de oppervlakkige waarneming..."

Lees verder en bekijk afbeeldingen van deze expositie


Simone Henken, fotografie

21 FEBRUARI - 26 MAART 2009
Simone Henken: Thuis in Holland, fotografie

Met een grote witte kanten kraag om poseren jonge mensen voor de camera. Hun kostuum verwijst naar de regenten uit de Gouden Eeuw, van wie de geschilderde portretten op een steenworp van Galerie ArtSite te zien zijn in het Frans Hals Museum. Zo wordt een link gelegd tussen ‘Holland toen’ en ‘Holland nu’.

Klik hier voor meer informatie en een selectie van tentoongestelde werken.17 JANUARI - 19 FEBRUARI 2009
4 ArtSite:
Petra Berghorst, Rosemarijn Dissen, Bria Kromm, Nynke Kuipers, Esther Sluiter, Myra de Vries en Valerie Zwart.


Sinds de opening in 2004 heeft Galerie ArtSite het Haarlemse publiek verrast met exposities van schilderkunst in diverse stijlen. Een aantal van de kunstenaars die in de afgelopen vier jaar bij Galerie ArtSite hun werk exposeerden, neemt deel aan de expositie 4 ArtSite. Het tentoongestelde werk heeft eenzelfde afmeting waardoor het uiteenlopende werk een gemene deler heeft gevonden.

Klik hier voor meer informatie en een selectie van tentoongestelde werken.


 
Schilderijen in acryl van Rosemarijn Dissen

1 NOVEMBER - 20 DECEMBER 2008
'Sirius'
Schilderijen in acryl van Rosemarijn Dissen

In de nieuwe serie schilderijen van Rosemarijn Dissen spelen mysterieuze landschappen de hoofdrol. De kringloop van het leven in de wijdse ruimte van bergen en de lucht, op zoek naar het onbekende. In de nacht straalt Sirius. Sirius is (na de zon) de helderste ster aan de hemel.
Rosemarijn schilderde het nieuwe werk met o.a. het Lascaux Sirius Primary System. Dit unieke, uitgebalanceerde systeem gaat uit van een holistisch kijk op kleur en bestaat uit vijf primaire kleuren. Lascaux Sirius bestaat uit lichtechte, zuivere pigmenten en verouderingsbestendige, geselecteerde zuivere acrylaten.

Rosemarijn Dissen (Amsterdam, 1973) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens in Kampen.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde schilderijen.


Gendün Chöpel Artists' Guild, schilderijen.

16 AUGUSTUS - 11 OKTOBER 2008
(wegens grote belangstelling verlengd!)
Kunstenaars van het Gendün Chöpel Artists' Guild, schilderijen.

Phuntsok Tsering werd in 1976 geboren in Tibet, tegenwoordig woont en werkt hij in Duitsland. Hij leerde in Tibet op traditionele wijze schilderen en hij studeerde literatuur en poëzie, zo ontstond zijn interesse voor kalligrafie. Hij begon de klassieke poëzie op een nieuwe, vrije manier te benaderen en te gebruiken. Voor zijn collages en schilderijen gebruikt hij handgeschept papier.
In zijn werk refereert hij niet alleen aan Tibetaans-Boeddhistische symbolen maar vooral ook aan beelden uit het dagelijks leven. Elk werk heeft een eigen geschiedenis, een eigen verhaal, dat soms voor de kijker vertaald wordt.

In Lhasa werd in 2003 een kunstenaarsgroep opgericht onder de naam Gendün Chöpel Artists' Guild. Hierin verenigden zich Tibetaanse kunstenaars die zich bezighielden met moderne kunst en de ontwikkeling van traditionele naar hedendaagse kunst in Tibet. In hun werk leveren zij vaak commentaar op hoe het traditionele en hedendaagse leven en kunst zich in hun land verhouden.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde schilderijen.


Stripdagen Haarlem: Nynke Kuipers

6, 7 en 8 JUNI 2008
Tijdens de Stripdagen Haarlem speciale aandacht voor het werk van Nynke Kuipers.

Nynke Kuipers (1965) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten te Breda. Ze woont en werkt in Amsterdam. Ze levert in haar tekeningen en schilderijen commentaar op de wereld om zich heen, zoals de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam. Ze speelt ze met de werkelijkheid en plaats die in een verrassend, vaak humoristisch perspectief.
Nynke Kuipers werkte na haar studie aan de kunstacademie als scenarioschrijver. De stripachtige manier van tekenen die kwam kijken bij het maken van storyboards heeft haar autonome werk beinvloed. Zo heeft ze een directe manier van werken, helder van lijn en kleur, met een knipoog.

Galerie ArtSite is het hele weekend van de Stripdagen open.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde schilderijen
23 MEI - 28 JUNI 2008
Galerie ArtSite biedt vanaf 23 mei 2008 haar ruime collectie antiquarische kunstboeken te koop met hoge korting. Het aanbod omvat schilderkunst, fotografie en architectuur vanaf de tijd van het expressionisme tot heden.

De Wensboom geeft bezoekers de ruimte een wens te noteren en aan een lint over de boom te werpen, de wind zal de wensen mee naar buiten voeren, de lucht in.

Tevens is er een expositie met schilderijen en tekeningen uit stock.

Tot en met 28 juni 2008, alleen op 26 juni gesloten.

Openingstijden: do t/m za en 1e zondag van de maand.12.00-17.00 uur.

Klik hier voor een selectie van aangeboden boeken.


schilderijen van Loek Koopmans

12 APRIL - 15 MEI 2008
Lyrische landschappen,
schilderijen van Loek Koopmans

Een bijzonder spel van licht en schaduw, kleur en gelaagdheid kenmerkt de schilderijen van Loek Koopmans.
De fantasie-landschappen die hij schildert zijn mysterieus en ontstaan spontaan, zonder voorstudies. De indringende portretten doen onwerkelijk aan maar zijn toch herkenbaar. Loek Koopmans (1943) werd geborden in Haarlem en volgde in Arnhem zijn studie aan de Kunstacademie. Hij is een bekend en bekroond illustrator die zich ontwikkeld heeft tot autonoom kunstenaar. In deze expositie zijn zijn recente schilderij te zien.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde schilderijen.


Menno Ravenhorst, schilderijen en tekeningen.

Menno Ravenhorst, schilderijen en tekeningen.

8 MAART - 10 APRIL 2008
Menno Ravenhorst, schilderijen en tekeningen.

Als sociale wezens mogen wij graag naar elkaar kijken. Waar kan dat beter dan in de stad, gewoon op straat, op een plein of in het park.
Oordelend, fantaserend, vergelijkend, overwegend, herkennend en wat al niet meer. Allemaal doen we er aan mee en zijn ons er al dan niet bewust van. Kijken en bekeken worden. Ook op onbelangrijke alledaagse momenten blijft pose belangrijk, zelfs al denken we er op dat ogenblik niet aan: het onbewaakte moment, Omdat er in het verstilde beeld veel meer te zien is dan buitenkant alleen. En omdat er dan oordelend, fantaserend, vergelijkend, overwegend, herkennend gekeken mag worden.

Stedelijk New York is een belangrijk thema in het werk van Menno Ravenhorst, hij exposeerde hiermee al verschillende keren bij Galerie ArtSite. In deze expositie met geheel nieuw werk staan de mensen in de stad New York centraal.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde werken.


Johan Breuker, tekeningen.

17 JANUARI - 21 FEBRUARI 2008
Johan Breuker, tekeningen.

Het duurt maar een ogenblik, in de morgenstond: op de grond tekenen zich de zwarte schaduwen en scharlakenrode vlekken zonlicht af. Dan keert de stilte terug.*

Met dit citaat wordt de essentie van de tekeningen van Johan Breuker geschetst. Zo'n vluchtig ogenblik van lichtval, een moment van intense zuiverheid en ongrijpbaar verlangen vol prikkelende verwachtingen die sommige plekken oproepen. Tijdens studiereizen naar Engeland, Frankrijk en Italië, bezocht hij Renaissance- en Baroktuinen en tuinen uit de Romantiek. Hun geur van verleden tijd, de structuren en overdaad aan vormen, decoraties en groei fascineren hem. Maar vooral de werking van het licht dat de atmosfeer van deze plekken bepaalt. Zijn werk gaat over deze lichtval, de vluchtige momenten van zuiverheid en verlangen die tuinen en landschappen kunnen oproepen.

Johan Breuker (Amsterdam 1942) studeerde aan de Rietveldacademie in Amsterdam, hij woont en werkt in Haarlem en was als docent tekenen en grafiek verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Klik hier voor een selectie van tentoongestelde werken.

* uit: Cesare Pavese, landschap V uit de bundel "De dood zal komen en jouw ogen hebben", 1943/1951, De Bezige Bij, Amsterdam 2001, in de vertaling van Willem van Toorn en Pietha de Voogd


Zie ook: Exposities 2007 | Exposities 2006 | Exposities 2004-2005

 

Galerie ArtSite | Groot Heiligland 8 | 2011 ER Haarlem | 023 - 5313216